Clint Eastwood

                             Devil  Clintans son

 

 

5 månader

 

 

4 månader 

 

3 månader

 

FAR & SON

 

 

VALP KORT PÅ DEVIL

En dag gammal

En vecka

 

 

Två veckor

 

 

Tre veckor

 

 

 

 

5 veckor

 

 

                          Kinesisk Nakenhund

 

                  Historia                          

Chinese crested dog finns i 2 varianter en naken (chinese crested dog ,hairless) och en pälsad (Chinese Crested Powderpuff) variant. Dom föds i samma kull, det som skiljer är tandegenskaper behåring och tassar.

Det engelska rasnamnet är Chinese Crested. Det sista ordet i namnet motsvarar på svenska ungefär hårtofs eller hjälmprydnad.

Nakenhundens historia går tillbaka till förhistorisk tid. För flera tusen år sedan uppstod en mutation i Afrika, en hårlös hund som fått namnet Canis Africanis. Dessa hundar användes i avel och blev grunden till olika hårlösa raser. Nakenhunden är alltså inte ett modernt påfund. I en forntid kom hårlösa hundar från Afrika till Kina. Därifrån kom de till Amerika och England. Det finns ingen dokumentation om kinesen i Amerika från denna tid.

Chinese Crested är alltså en mycket gammal ras och inte ett resultat av moderna tiders avel.

Den kinesiska nakenhunden, som vi känner den idag härstammar från Latinamerika och AmerikaDen första kinesiska nakenhunden kom till Sverige på 1940-talet, men det var först 1972 som Cecilia Holmstedt importerade hundar från England och började sitt avelsarbete. Den första kullen att födas i Sverige var den 18/9-72 hos Camilla Corcuera på Ekensbergs slott utanför Södertälje.

Pudervipporna var på denna tid inte godkända för utställning men kunde registreras och användas i aveln. Fr.o.m 1984 kan de ställas ut. Det har givit rasen en ökad populäritet, vilket är helt naturligt eftersom Powder Puff (P/P) har samma härliga mentalitet om än kanske något dämpad (i de flesta fall) jämfört med sin nakne broder. Otaliga är de som tagit vägen via Powder Puff till Naket. Puffen är ju genom sin päls mer "naturlig" och vanlig hund

 

 

 

                        Personlighet                                

En kinesisk nakenhund är alert, intelligent, påhittig och självständig. De vill gärna vara sin ägare till lags. Tycker om sällskap och leker gärna med andra hundar. I regel kan de gå lika långa promenade som sin husse eller matte. Dock är det viktigt att änka på att vid låga temperaturer bör man inte rasta alltför länge. Detta gäller särskilt den nakna varianten. Powder Puff klarar i regel lägre temperatur bättre. Många väljer att klä på sin hund under den kalla årstiden. Båda varianterna bör badas 1 gång per vecka. Nakenhunden behöver hudvård så att huden hålls smidig medan powder puff behöver pälsvård.

Kinesiskt nakenhund kan fungera bra som agilityhund. Men hunden har en egen vilja och kan ibland få större intresse för något annat i omgivningen och blir då inte lika intresserad av att delta!

Kinesisk nakenhund är en graciös liten hund som ofta är glad - aldrig aggressiv. Det finns uppgifter på hundar som blivit över 15 år gamla.

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna i rasen.